DKC logo en leden in actie

DKC logy by:J.Elmont

 First Kart Inn 24 uren wedstrijd  op 18 april 2008

Een verslag van de Dow Kart Club deelname

De Dow Kart Club heeft ook dit jaar deelgenomen aan de zeer sterk bezette 24 uurs endurance race in het weekend van 19 op 20 april 2008. Het ingeschreven team heeft het ditmaal aanzienlijk beter gedaan dan het vorig jaar door als 18e te eindigen in een veld van 24. Vooral de team leden die wat ervaring hebben op deze baan, hadden het wat gemakkelijker om het moordend tempo bij te houden, natuurlijk was de enige die echt top tijden kan rijden Daniel Kuppens en dat met extra lood. De race wordt gereden gedeeltelijk buiten op asfalt en gedeeltelijk binnen op beton. Op zaterdag heeft het ook genoeg geregend om de baan goed glad te maken, dat wil zeggen binnen want de binnenbaan wordt super glad door het water wat wordt meegenomen naar binnen. In principe is dit in ons DKC team een voordeel (vanwege ervaring in Antwerpen) echter de top teams bleken hier ook goed mee overweg te kunnen, onze tijden lagen gedurende de gladde periode wel stukken dichter bij de top tijden dan tijdens de droge periode.

Het race weekend begon zaterdag al om 09:00. Hier zit uw kart club vertegenwoordiging aan de koffie.

Na de briefing eerst vrije oefenritten, daarna begint het echte "racen" de Chronoritten. Het gaat om de start positie en de chronoritten waren ingedeeld zoals bij formule-1. Eerste 15 minuten alle teams op de baan gedurende 15 minuten, de traagste 8 vallen af. De volgende 10 minuten met verplichte piloot wissel en wederom de 8 langzaamste vallen af. Dan nog 5 minuten in de derde heat voor de start positie. De piloot die laatst gereden heeft is ook de start rijder. In de eerste 15 minuten hadden wij Daniel ingezet en zoals bleek had elk team zijn beste rijder ingezet. Daniel zette ons op positie 12, super! Daarna was Joep aan de beurt. Dit resulteerde in een keurige 14e start positie, dat was dus al een en al spanning en sensatie, en de echte race moest nog beginnen. De baan was goed gelegd niet super technisch en niet zo gevarieerd wel behoorlijk snel, de ronde tijden lagen rond de 53 seconden.

Wederom heeft onze team(mental) coach een goede job gedaan en op tijd de taktiek aangepast. Hier in een taktiek bespreking met Jimmy Elmont. Links op de foto is nog juist een lid van het Toyota team zichtbaar die binnenkort (volgens de web log) mee gaan doen in de 24 uur op de Nrburgring. Terwijl die wel geeindigd zijn 3 plaatsen achter ons, ik bedoel maar.

We hebben weer heel veel bij geleerd en onze taktiek om minstens twee uren te rijden heeft zich een beetje tegen ons gekeerd. Wij als rijders hebben het de coach extra moeilijk gemaakt want het bleek voor sommigen van onze team leden te veel om twee uren te rijden, dit was een beetje gedreven doordat in de voorgaande races veel tijd werd verloren met rijders wissels, dat was nu sterk gereduceerd, ook kunnen we veel langer op een tank rijden dan we dachten. Enkelen (zoals de auteur) gingen er vanuit dat ieder gemakkelijk twee uren kon rijden en daarom wel ergens konden gaan slapen tussendoor, dit ten koste van de team geest en vooral van Jimmy Elmont want die heeft veel werk vericht in de nacht uren, hij heeft 6,30 uren gereden... oeps.

We hebben wel 1502 rondjes gereden dat is slechts 101 minder dan de nummer 1! gemiddeld dus 57.5 terwijl de winnaars 53.89 er bij vermeldend dat tijdens de regen de ronde tijden dik boven de minuut lagen!

Het materiaal was zoals we gewend waren van de 8 uren race van vorig jaar in redelijk goede staat en eigenlijk een plezier om mee te rijden. Er bleek achteraf een superkart tussen te zitten en daar heeft ondanks de poging van de organisatie om het verschil uit te spreiden over de teams het winnend team heel lang en meer dan eens over kunnen beschikken.

Zeer moe en zeer voldaan zijn we huiswaarts gekeerd na deze super race dag. Met blaren dat wel, de rode kruis ploeg vond het opmerkelijk dat geen enkele van de rijders in de top tien daar last van had!

Met veel dank aan de organisatie van Leon Kuppens Groot.

De foto's hieronder geven wel een verkeerde indruk, want er zijn altijd 24 karts tegelijkertijd op de baan. Het is een verdienste van de fotograaf om de individuele mensen alleen op de foto te krijgen.

Team leden:


Foto's zijn eigendom van Peter van der Giessen en enkele van FKI fotograaf Olivier Dumont

Een uitstekende race dag met veel dank aan de race organisatie Leon Kuppens.