DKC logo en leden in actie

DKC logy by:J.Elmont

 First Kart Inn te Brussel organiseerde de jaarlijkse 8 uren wedstrijd  op 28 sept 2008

Een verslag van de Dow Kart Club deelname

Ook dit jaar is er ingeschreven voor de 8 uur van Brussel. De bedoeling was om met 2 teams mee te doen op 21 sept maar dit is gevolueerd naar 1 team op 28 sept.

 

s Ochtends om 7 uur richting Brussel en afgesproken was om daar half 9 te verzamelen, toen Leo, Jim en ondergetekende aankwamen waren Leon en Daniel reeds aanwezig zodat het eerste kopje koffie naar binnen gewerkt kon worden en hierna een tweede en een derde. Zoals altijd word de bespreking gedaan door baan eigenaar Dimitri afwisselend in de Franse en Nederlandse taal. Dit jaar een nieuw kartwissel systeem waarbij om het uur alle 26 karts wisselen van team en dit binnen een kwartier tijd, tijdens en na de wedstrijd zou dit een prima wissel systeem blijken te zijn waarbij top- en subtop teams over waren te spreken. Bijkomend voordeel is ( voor sommige rijders van de DKC ) dat er nu een uur alles gegeven kan worden ipv 2 uur en na deze rit 3 uur hebt om bij te komen.

Voor dat er met racen kan worden begonnen eerst een uur lang vrij rijden om even de baan te verkennen en kijken wat er mogelijk is binnen een veld waarvan 7 teams tot de top van het Belgische karten wordt gerekend. Tijdens dit opwarm uur komen we op een 16e plaats met een verschil naar de pole van 1,7 sec, de DKC tijd stond op 51,548. Dan begint het echte werk de kwalficatie die door ons immer snelste man Daniel wordt gereden. Tijdens deze kwalificatie staat DKC lang op de 8e plaats maar in de laatste fase worden we naar plaats 12 verdrongen met een tijd van 51,894. Van pole start het team van Kitesurf die een tijd rijden van 50,281, Ongehoord..  

Daniel rijdt het eerste uur en tijdens de eerste wissel binnen van plaats 12, hierna stap ikzelf in om een uur lang met het blik op oneindig een uur lang rondjes te rijden op een mooie baan met vele verschillende uitdaging, snelle bochten, hele langzame en natuurlijk binnen en buiten wat toch erg leuk is om te rijden. Als ik uitstap is het de beurt aan Leo om zich van zijn beste kant te laten zien. Intussen hebben de overige team leden en onze coach een plekje buiten in de zon gezocht, want het weer was erg fraai.

Na Leo is het de beurt aan Jimmy, de verschillen in de groep waarin wij strijden zijn niet erg groot maar het is moeilijk in te schatten wat het gaat worden vanwege de verschillende rijders. Team Kitesurf zet met 1 rijder tijden van 50,500 neer en een andere rijder zit in de 55 ers. Als Alle rijders rijden in een andere kart en 1 team treft ook niet twee maal dezelfde kart omdat de karts om de beurt ( per 3 of 4 ) naar binnen worden gehaald. Jimmy had wat pech met de kart want in de laatste fase ondekt hij dat de kart beter gaat als hij met zijn voet de gaskabel wat indrukt. Rondetijden gaan dan ook naar beneden maar intussen mag Daniel voor zijn tweede en laatste sessie beginnen. Daniel rijd van ons team de snelste tijden en mocht hij dit in zijn eentje doen dan zou hij toch rond de top 10 hangen. Net voordat onze wissel plaats vind gaat de gaskabel stuk en moet Daniel nog snel van kart wisselen voor een paar ronden. Vervolgens rijden ikzelf Leo en Jimmy hierna ook onze tweede keer en eindigen we uiteindelijk op een 19e plek in de zelfde ronde als Kitesurf die ons 6 min voor het einde nog binnen weet te halen. Achter ons een gat van 6 ronden naar het team van Toyota 1. Aan de top was het ook spannend want de nummer twee in de wedstrijd reed langzaam maar zeker naar het team wat eerste lag en met nog een paar min te gaan ging team TPG geel team Brokkenpiloten voorbij en ging zo met een paar sec verschil als eerste over de streep. Erg knap gedaan.

Het nivo was hoog, het winnende team reed 545 ronden met een snelste tijd van 50,253 sec. De eerste 3 teams eindigen in dezelfde ronde. DKC deed in totaal 525 rondjes met een snelste tijd van 51,578 sec.

Het was weer een hele ervaring en het blijft leuk om zon lange wedstrijd in teamverband te rijden, het rijden van een uur is ook als prettig ervaren dit doen de meeste teamleden ook tijdens de DKC competitie en is dus wel vol te houden. Kortom , goed georganiseerd en daarbij prachtig weer voor rijders en toeschouwers. Er zat uiteraard wat verschil in de karts maar dit wordt met dit wissel systeem aardig glad gestreken en zo ontstaat een zo eerlijk mogelijk wedstrijd. Voornamelijk van belang voor de eerste 10 teams.

Op naar de 24 uur in het voorjaar van 2009 met de belofte van de eigenaar dat dit met nieuwe karts gaat gebeuren. Let wel de nieuwe karts komen niet direct in de verhuur, eerst kan er alleen op woensdagen mee worden "getraind" daarna de 24uur. Daarna pas in de verhuur.

Een uitstekende race dag met veel dank aan de race organisatie Leon Kuppens.

Door Peter van der Giessen